kalória Kérdés

Korábban említettem, hogy a rost szerepet játszik az étvágyunk szabályozásában, és befolyásolja a telítettség érzetünket. Ezért, ha egy olyan étrendről váltunk át növényi alapúra, ami viszonylag kevés rostot tartalmazott, magunk is megtapasztalhatjuk, hogy sokkal hamarabb jóllakunk és emiatt kevesebb kalóriát viszünk be.

Ez elsőre sokaknál súlycsökkenést, fogyást eredményezhet, hiszen a rostnak nincs kalória tartalma, de egy úgynevezett propionát vegyület segítségével szabályozza az étvágyunkat. Ezt az is bizonyítja, hogy egy 96.000 fős különböző étrend csoportba tartozó amerikai lakosságot vizsgáló kutatás eredménye szerint egyedül vegán étrendet követők nem tartoztak a BMI (Testtömeg-index) alapján túlsúlyos kategóriába, feltehetően a magas rostbevitel miatt (1).

Bár alapvetően a súly csökkenése nem egy rossz dolog, de ha növényi étrendre váltasz és nem célod a súlyod csökkentése, úgy érdemes kicsit növelni az ételeid adagjain, hiszen bár a növényi ételek tele vannak tápanyaggal, de ha ránézésre ugyanakkora adagokat eszel, mint előtte, akkor előfordulhat, hogy nem viszel be elég kalóriát, ami a sportteljesítmény növeléséhez elengedhetetlen feltétel.